sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Maalämpökylmyys


Meillä on ollut kylmä.

Maalämmön kanssa tuntui tosi mukavalta aina ennen viime viikkoa, jolloin pakkanen kiristyi. 
Samaa tahtia meidän patterit haalenivat.
Onneksi mummu tykkää kutoa (vai neuloa?) villasukkia.

Alkuviikosta kotona oli vain +16 astetta. Puhelimitse saimme ohjeita asetusten muuttamiseen, mutta sen sijaan että siitä olisi ollut apua, heräsimme seuraavana aamuna naamat kohmeessa +14,5 asteessa.
Patterit olivat hädintuskin kädenlämpöiset ja menovesi vain +30 astetta.

Mies nosti uudelleen käyriä ja lämpö nousi pari astetta. Ja sitten pakkanen alkoikin lauhtumaan, samassa vauhdissa patterien menovesikin lämpesi ja on yli 50, kuten pitikin. Mutta, nyt sitten maalämpöpumpun sähkövastus näyttäisi olevan päällä koko ajan. Että semmosta..se siitä taloudellisuudesta. 
Todellisuudessa sähköä pitäisi kulua vain kiertoveden pyörittämiseen ja sähkövastuksen kytkeytyä päälle vasta kovilla pakkasilla, jos ei maalämmön oma potku riitä. 
Meillä pumppu mitoitettiin niin, että lämmitys toimisi enimmäkseen ilman vastusta siihen saakka kun ulkolämpotila on -28 astetta.

Nyt parin päivän jälkeen sisälämpötila on +18, joka on meille ihan ok, se nousee siitä vielä aina päivän mittaan kun liikutaan, kokataan ja katsellaan telkkaa, välillä lämmitellään puuhellaa.

Alkuviikosta saadaan asentaja käymään, epäilivät että pumpussa on jo jotain rikki. Olisihan se toisaalta hyvä jos tämä johtuu jostain konkreettisesta viasta, eikä ole ominaisuus..

Toivottavasti pian keksivät, millä saadaan tasaista lämpöä tulemaan, sillä nyt tällä kokemuksella alkaa pelottamaan talven tulipalopakkaset. Eihän tästä mitään tule, jos patterit viilenee aina kun niiden pitäisi lämmetä :(
Jos ei muuta hyvää, niin ainakin joulukukkaset tykkää tästä viileydestä. Hetken tosin jo huolestuin, että meillä on niin kylmä, että joulutähti tiputtaa lehtensä ;)

Miltähän ajanjaksolta lienee muuten peräisin tuollaiset pahviset marmeladi-purkit? Sain ne ystävältä taannoin ja nyt ne majoittavat meidän hyisinttejä :)

Mukavaa 2. adventtia!

12 kommenttia:

 1. Voi apua, toivottavasti vika löytyy ja korjaantuu - pian!

  Hyvää adventtia! :)

  VastaaPoista
 2. Voi ei, kamala juttu. Nyt kaikki peukut pystyyn, että kyseessä on VIKA, ja että se jopa olisi korjattavissa olevaa sorttia!

  VastaaPoista
 3. meillä just sama homma pumpun kanssa! katottiin sähkön kulutusta ja laskettiin että seuraava lasku olis 800€ luokkaa! meillä oli alakerrassa kyllä 20 astetta mut yläkerrässä pahimmillaan 16.

  soitettiin pumppuheppu paikalle kun ohjekirjoista ei saanut mitään selvää. sähköllähän tuo on pyörinyt ja joku vikakin siinä on. pumppumies sai kulutuksen kuitenkin puoleen entisestä ja tänään tulee kattomaan missä vika.

  ja pumpussa on kuulema filtterit jotka pitää putsata, tätä me ei tietty :D olivat melko likaset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 800e! :O


   *kops


   No toivottavasti ne ratkaisee teidän ongelman, kuulostaa tosi (TOSI) hurjalta. Minä olen miettinyt pari kertaa meneväni katsomaan sähkömittarilukemia, mutta taidan sittenkin jättää väliin....

   Poista
 4. Kuulostaapa kurjalta, meilläkin on pikkusen viileetä, käytävällä n. 14 astetta. Johtuupi siitä, että kun meillä on vain ulkoanturi niin tuo pumppu ei lämmitä paljonkaan kun on lähellä nollaa ulkona. Sitten kun on kunnolla pakkasta niin patterit on lämpöset. Meilläkin on käyriä rukattu välillä, sähkövastus laitettiin toistaiseksi kokonaan pois päältä, laitetaan sitten jos on tarpeen. Meillä oli pumpussa yhtä ja toista vikaa kun talo ostettiin, ihmekös tuo kun oli yhden talven kylmillään, kone ei oikein tykännyt siitä. Saattaa siinä olla vieläkin vikaa, mutta toimii jotenkin. Ne suodattimet kannattaakin tarkistaa aina silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjoittelin jo vastauksen, mutta se katosi jonnekin ykskaks. Taikatemppu!

   Mutta joo, meillä kävi se asentaja ja vaikka sillä oli ikäviä uutisia, niin ne oli hyviä uutisia.
   Eli, meidän pumpun sähkövastus ei toimi ollenkaan, se tullaan vaihtamaan uuteen piakkoin.
   Minun ei siis tarvitse pelätä konkurssin kokoista sähkölaskua ja toisekseen, nyt on todistettu että tällaisella (noin -7) pikkupakkasella tämä iso, vanha leidi lämpiää kohtuullisesti ihan pelkän maalämmön avulla. Kovemmalla pakkasella pumppu olisi tarvinnut sitä sähkövastusta välillä avuksi.

   Pitääkin tuo suodatinten putsaus laittaa korvan taakse. Toivottavasti en unohda sitä sinne..

   Poista
 5. Helpottavaa että ei ollut sen isompi vika ja saatte koneen kuntoon.

  VastaaPoista
 6. Toivon mukaan ongelmat jäisi sitten siihen *koputtaa puuta*

  :)

  VastaaPoista
 7. Huh, onneksi selvisitte säikähdyksellä ja asia selvisi. Aina sitä tämmöisistä oppii jotain uutta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdin iloita liian aikaisin, puhelu sähköyhtiöön selvensi että sähköä on mennyt 300 kW/vrk, eli lasku tulee olemaan jär-kyt-tä-vä..
   Kävivät korjaamassa vastuksen ylikuumenemissuojan, joka oli rikki ja uudet asetukset. Seurataan tilannetta..

   Poista